Contact

Pas op: feestdagen in Duitsland!

Stel je voor, je probeert een belangrijke Duitse zakenpartner aan de telefoon te krijgen. Tot je grote verbazing neemt hij niet op – terwijl je weet dat hij op vrijdag altijd op kantoor is, juist om contact met klanten te hebben. Misschien is hij ziek. Je belt een van zijn collega’s, maar ook haar telefoon staat uit.

Voor veel mensen is dit een bekend scenario. Wat zit daar toch achter? Waarom lijken Duitse bedrijven op sommige dagen en masse het bijltje erbij neer te leggen?

Minder mysterieus dan je denkt -

Want het zou zomaar een van de vele officiële feestdagen kunnen zijn die volop worden gevierd in Duitsland. En vaak gaat het hier om feestdagen die in Nederland veel minder op de radar staan, waardoor er ook geen verplichte vrije dag is.

Sommige van die feestdagen worden zelfs alleen in specifieke deelstaten gevierd. Dat maakt allemaal deel uit van de kleurrijke lappendeken van cultuur en traditie die ons buurland zo uniek maakt.

Veel van die vrije dagen hebben hun oorsprong in het christendom, en in katholieke regio’s worden meer feestdagen gevierd dan in protestantse gebieden. Bijvoorbeeld in Beieren, dat met zijn rijke katholieke traditie een schat aan feestdagen heeft, zoals Driekoningen en Allerheiligen.

Maar laten we het eens hebben over die raadselachtige dag: “Karfreitag”.

Karfreitag sind wir geschlossen!

Joris is een accountmanager uit Noord-Holland die regelmatig met Duitse klanten werkt. Hij dacht dat zijn Duits prima was, tot hij probeerde om vóór Pasen nog een afspraak te maken en dit antwoord kreeg: "Karfreitag sind wir geschlossen!"

Wat is Karfreitag eigenlijk? Als je niet kerkelijk bent opgevoed, klinkt het misschien als een mysterieuze ceremonie uit een fantasyroman. Dat is het echter niet. Het is simpelweg de Duitse term voor Goede Vrijdag, de vrijdag voor Pasen waarop christenen stilstaan bij de kruisiging en dood van Jezus.

Goede Vrijdag is geen dag van feest en vrolijkheid maar eerder van bezinning en ingetogenheid. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het Tanzverbot, het dansverbod dat op deze dag in sommige Duitse regio’s nog steeds van kracht is.

Een heel bijzondere traditie, dat vind ik ook. Sommige Duitsers vinden zo’n dansverbod niet meer relevant en stellen het ter discussie. Zo kun je in het levendige Berlijn komende vrijdagavond nog steeds de dansvloer op, maar zijn in Beieren de regels strenger.

Het Tanzverbot beïnvloedt zelfs de televisieprogrammering. Talloze films worden door de Duitse (staats)omroepen als ongepast beschouwd om op Goede Vrijdag uit te zenden. Zelfs het populaire programma Let's Dance moest het ontgelden uit respect voor deze dag.

Op Karfreitag zijn alle winkels gesloten, net als alle andere bedrijven. Een afspraak inplannen is dan niet mogelijk, wat Joris dus al in de praktijk meemaakte.

Heb je een vraag, opmerking of eigen ervaring die je wilt delen?
Neem gerust contact op. Je kunt bellen met 020-4860481 of een mail sturen naar info@duitsvoorbedrijven.nl .

Lees verder

Copyright 2022 | Powered by Customerscope 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram